środa, 1 stycznia 2014

Nowy Rok i Zapiekanka z makaronem

Kochani, co prawda nie pisałam tydzień, ale można powiedzieć że już rok. Minęły święta, minął Sylwester, został dziś ostatni dzień- Nowy Rok. Wszyscy jesteśmy już najedzeni, tym co przygotowaliśmy przez święta. Dziś polecam zapiekankę, robi się ją szybko, jest dobra i się nią nie najemy. Także polecam ją zrobić.

A na Nowy 2014 Rok, życzę wszystkim, aby ten rok był zdrowy, pyszny i wspaniały. Abyśmy wszyscy byli szczęśliwi i żebyście odkrywali swoje umiejętności i talenty nie tylko kulinarne....

 Będę wdzięczna, jeśli pozostawicie tutaj po sobie komentarz.

Zapiekanka z makaronem

  • 1 opakowanie makaronu kolanka 
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 10 pieczarek
  • 1/2 pory
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 mały (ok. 100g) przecier pomidorowy
  • ok. 20 dag sera żółtego
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 szklanki wody
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta
 


 Kliknij, aby poznać sposób przygotowania:


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalać zimną wodą i odczekać aż się zahartuje. Następnie przesypać go do naczynia żaroodpornego. Fileta pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni. Kostkę rosołową i przecier zalać 2 szklankami wody i zagotować. Zalać tym mięso. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do nich posiekaną porę. Wmieszać do mięsa na patelni zalanego wywarem z kostki i przecieru. Całość przelać na makaron i lekko wymieszać, przyprawić do smaku wg uznania. Zalać śmietaną i posypać startym serem. Zapiekać w temp. ok. 170-180 st. przez ok. 25 minut. Po upieczeniu lub zaraz przed podaniem posypać świeżymy ziołami.

2 komentarze: