wtorek, 14 stycznia 2014

Drożdżówki z serem prostokątne

Można je robić różne, okrągłe, kwadratowe zamykane, prostokątne otwierane... Wg uznania, ale zawsze są takie same: pyszne....

Drożdżówki z serem prostokątne

  • CIASTO
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • pół kostki margaryny
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • SER
  • 40 dag sera białego mielonego
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 jajka
  • 10 dag margaryny




CIASTO: Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać, zrobić rowek. W połowie szklanki letniego mleka rozrobić drożdże i poczekać chwilę aż wyrosną. Resztę mleka wlać do miski. Wbić żółtka i jedno jajko, wlać wyrośnięte drożdże i cukier. Wyrabiać ręką. pod koniec dodać letnią, roztopioną margarynę. SER: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ser zmielony oraz budyń. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Ciasto rozwałkować. Pokroić na prostokąty Kwadraty można formować jak komu pasuje. Na każdą bułeczkę kłaść masę serową. Przekładać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 35 minut w 180 st. Po wyjęciu ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz