Drożdżówki z serem prostokątne
- CIASTO
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- pół kostki margaryny
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 jajko
- SER
- 40 dag sera białego mielonego
- 20 dag cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka
- 10 dag margaryny
CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać, zrobić rowek. W połowie
szklanki letniego mleka rozrobić drożdże i poczekać chwilę aż wyrosną.
Resztę mleka wlać do miski. Wbić żółtka i jedno jajko, wlać wyrośnięte
drożdże i cukier. Wyrabiać ręką. pod koniec dodać letnią, roztopioną
margarynę. SER: margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po 1 żółtku, ser
zmielony oraz budyń. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Ciasto
rozwałkować. Pokroić na prostokąty Kwadraty można formować jak komu
pasuje. Na każdą bułeczkę kłaść masę serową. Przekładać na brytfannę
wysmarowaną margaryną. Piec ok. 35 minut w 180 st. Po wyjęciu ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz