poniedziałek, 23 grudnia 2013

Żeberka z warzywami

 Dziś na obiad żeberka... Co wy na to? U mnie gościły kilka dni temu, są dobre. Polecam je zrobić jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad. Pamiętajcie, że jutro Wigilia, raczej dzień bezmięsny :) Polecam

Żeberka z warzywami

  • 60 dag ziemniaków
  • 80 dag żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • przyprawa do żeberek
  • kucharek
  • sól

 Poznaj sposób przygotowania klikając ten przycisk:

 Żeberka posolić, obtoczyć w przyprawie do mięsa wieprzowego, kucharku i przyprawie do żeberek. Następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (wcześniej natłuszczonego). Ziemniaki, czosnek, cebulę i marchewkę pozbawić skórki. Ziemniaki pokroić w plastry. Włożyć do miski, posolić i dobrze wymieszać. Ułożyć na około ziemniaków. Marchewkę pokroić w plastry i włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać razem i posypać po daniu. Skropić całe danie sokiem z cytryny (niedużo). Jajka roztrzepać i polać po całym daniu. Wstawić do piekarnika na ok. 70 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać posiekana natką pietruszki. Smacznego.

Jeśli  nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz