- USZKA:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- szklanka mleka
- FARSZ:
- pół kg pieczarek
- pół kostki margaryny
- szczypta soli
- BARSZCZ:
- 4 buraki czerwone
- łyżka octu
- kość wieprzowa
- duża cebula
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka kucharka
Przeczytaj jak się robi barszczyk klikając w przycisk:
USZKA: Mąkę dać na stolnicę, wbić jajko, wlewać letnie (wcześniej ugotowane) mleko. Wyrobić dość miękkie ciasto, rozwałkować dość cienko, pokroić na maleńkie kwadraciki. FARSZ: Pieczarki umyć, drobno pokroić, usmażyć na margarynie i tak przygotowany farsz wkładać na ciasto, lepić malutkie uszka. BARSZCZ: na kości i pokrojonej cebuli ugotować wywar. Trochę posolić. Buraki pokroić na mniejsze części, zalać octem, dać pół łyżeczki cukru. Chwilę pogotować. Następnie przecedzić wywar. Wlać barszcz z odcedzonych buraków. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Uszka gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane przekładać na talerz, zalewać barszczem. Smacznego.
Jeśli nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz