piątek, 20 grudnia 2013

Uszka z barszczem czerwonym

  Niedługo święta, pierwsza gwiazdka na niebie i... oczywiście barszcz czerwony z uszkami, którego na stole nie może zabraknąć. W związku z tym, podaję przepis na moje uszka i mój barszcz domowej roboty. Serdecznie polecam. Danie jest bardzo dobre. Na razie nie będę jeszcze życzyła zdrowych i spokojnych świąt, bo do świąt jeszcze na pewno coś napiszą, a na pewno życzenia :)


  • USZKA:
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • FARSZ:
  • pół kg pieczarek
  • pół kostki margaryny
  • szczypta soli
  • BARSZCZ:
  • 4 buraki czerwone
  • łyżka octu
  • kość wieprzowa
  • duża cebula
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka kucharka

  
Przeczytaj jak się robi barszczyk klikając w przycisk:


USZKA: Mąkę dać na stolnicę, wbić jajko, wlewać letnie (wcześniej ugotowane) mleko. Wyrobić dość miękkie ciasto, rozwałkować dość cienko, pokroić na maleńkie kwadraciki. FARSZ: Pieczarki umyć, drobno pokroić, usmażyć na margarynie i tak przygotowany farsz wkładać na ciasto, lepić malutkie uszka. BARSZCZ: na kości i pokrojonej cebuli ugotować wywar. Trochę posolić. Buraki pokroić na mniejsze części, zalać octem, dać pół łyżeczki cukru. Chwilę pogotować. Następnie przecedzić wywar. Wlać barszcz z odcedzonych buraków. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Uszka gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane przekładać na talerz, zalewać barszczem. Smacznego.

 Jeśli  nie sprawi Wam to problemu, bardzo proszę o komentarz pod postem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz