niedziela, 1 września 2013

Parówki w zwykłym cieście

Bardzo dobre, a zwłaszcza szybkie i proste w wykonaniu. Polecam gorąco.

  • 1 kostka margaryna
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 30 dag mąki
  • 2 żółtka



Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Następnie dodać margarynę i posiekać, najlepiej nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić dość wolne ciasto, tak by odklejało się od ręki. Następnie włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i pociąć w paseczki. Parówki przeciąć wzdłuż na pół lub w całości, zawijać w pocięte paski. Kłaść na wysmarowanej margaryną brytfannie i piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz