MARMOLADOWE BUŁKI
- 50 dag mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 13 dag margaryny
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka
- cukier wanilinowy
- marmolada
Mleko zagotować. Rozpuścić w nim drożdże i cukier oraz cukier waniliowy.
Mąkę wymieszać z solą. Zrobić rowek i dać do niego jajko, żółtka i
rozpuszczone wcześniej w mleku drożdże. Zrobić ciasto. Rozpuścić
margarynę i wlać do ciasta. Odstawić ciasto na chwilę, potem urywać po
kawałku, "rozplaszczyć" dać trochę marmolady i zwijać w bułkę. Dać na
wysmarowaną brytfannę i piec ok. 45 minut w temp. 180 st.
Smacznego!
Kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuń