poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kapuśniaczek

 Serdecznie polecam dziś to danie, moja rodzina bardzo go lubi. U mnie w kuchni Kapuśniaczek gości minimum raz w tygodniu. Jest pyszny :D
 
  • 1 litrowy słoik kapusty kwaśnej
  • 1 laskę kiełbasy wędzonej
  • pół kg łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • pół pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • pół cebuli
  • 1,5 łyżki masła
  • kostka bulionowa warzywna
Kapustę dokładnie wypłukać, odsączyć, podlać wodą i gotować na pół miękko. Włożyć do tego liść laurowy i ziele angielskie. W osobnym naczyniu gotować mięso pokrojone w kostkę wraz z kostką bulionową. Posolić do smaku. W innym naczyniu ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, z pokrojoną także w kostkę marchewką i pietruszką. Gdy ziemniaki będą już pół miękkie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kapustę odsączyć z wody, wlać do tego mięso z połową wywaru. Ziemniaki z kiełbasą odcedzić i dodać do kapusty i mięsa. Wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, pokroić w kostkę cebulę i zarumienić na maśle. Cebulę dodać do kapusty a w pozostałości masła rozmącić mąkę. Lekko zrumienić i wszystko dać do kapusty i przyprawić pieprzem. Przełożyć do miseczek i posypać natką pietruszki (poszatkowaną).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz