- 1 litrowy słoik kapusty kwaśnej
- 1 laskę kiełbasy wędzonej
- pół kg łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- pół pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
- 3 ziemniaki
- pół cebuli
- 1,5 łyżki masła
- kostka bulionowa warzywna
Kapustę dokładnie wypłukać, odsączyć, podlać wodą i gotować na pół
miękko. Włożyć do tego liść laurowy i ziele angielskie. W osobnym
naczyniu gotować mięso pokrojone w kostkę wraz z kostką bulionową.
Posolić do smaku. W innym naczyniu ugotować ziemniaki pokrojone w
kostkę, z pokrojoną także w kostkę marchewką i pietruszką. Gdy ziemniaki
będą już pół miękkie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kapustę
odsączyć z wody, wlać do tego mięso z połową wywaru. Ziemniaki z
kiełbasą odcedzić i dodać do kapusty i mięsa. Wszystko wymieszać. Na
patelni rozgrzać masło, pokroić w kostkę cebulę i zarumienić na maśle.
Cebulę dodać do kapusty a w pozostałości masła rozmącić mąkę. Lekko
zrumienić i wszystko dać do kapusty i przyprawić pieprzem. Przełożyć do
miseczek i posypać natką pietruszki (poszatkowaną).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz