Bardzo dobry...
- BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA MALINOWA
- 50 dag malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
- MASA
- 5 żółtek
- 700 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Galaretki przygotować w litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i nadal ubijać.
Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i miksować na
małych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać wymieszane ze sobą
mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sitko. Tak powstałą masę
przełożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym
czasie wyjąć i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Odlać większą
część mleka i ją zagotować. W mniejszej części wymieszać mąki i żółtka
oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać rozmieszane
wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z
cukrem, dodawać po trochu zimnego budyniu. Maliny zmiksować. Dodać do
tężejącej galaretki i wymieszać dobrze. Na dolnej części placka
rozrobić połowę masy. Wyłożyć galaretkę z malinami. odstawić na 10 minut
do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć resztę masy, zostawiając
trochę na sam wierzch. Przykryć drugą połową placka. Pozostałą częścią
masy (odrobiną) przetrzeć wierzch placka, tak by posypka cukierkowa się
do niej przykleiła, kiedy będziemy dekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz