czwartek, 15 sierpnia 2013

Biszkoptowa niespodzianka

A dla tych, którzy uwielbiają piec, mam propozycję. BISZKOPTOWA NIESPODZIANKA. Pyszny placek, sama nie wiedziałam, że może taki wyjść. Przepis wzięłam z 3 innych przepisów :D Posklejałam kawałki innych przepisów i mam :D
Bardzo dobry...
  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MALINOWA
  • 50 dag malin
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • MASA
  • 5 żółtek
  • 700 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny
 


 
Galaretki przygotować w litrze wody. Odstawić do lekkiego stężenia. BISZKOPT Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i miksować na małych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać wymieszane ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane przez sitko. Tak powstałą masę przełożyć na brytfannę i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Odlać większą część mleka i ją zagotować. W mniejszej części wymieszać mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy.Do gotującego się mleka wlać rozmieszane wcześniej składniki. Budyń odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu zimnego budyniu. Maliny zmiksować. Dodać do tężejącej galaretki i wymieszać dobrze. Na dolnej części placka rozrobić połowę masy. Wyłożyć galaretkę z malinami. odstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wyłożyć resztę masy, zostawiając trochę na sam wierzch. Przykryć drugą połową placka. Pozostałą częścią masy (odrobiną) przetrzeć wierzch placka, tak by posypka cukierkowa się do niej przykleiła, kiedy będziemy dekorować
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz