Drożdżówki z serem i marmoladą
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 50 dag mąki
- 200 ml śmietany 30%
- mleko
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- sól
- 1 małe opakowanie drożdży sypkich
- ser biały, dżem
Mąkę połączyć z masą maślaną i zaczynem z drożdży. Dodać ubitą śmietanę 30%. Zagnieść z tego ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Resztę masła (lub margaryny) utrzeć z cukrem wanilinowym, żółtkiem i zmielonym serem białym. Ciasto rozwałkować. Pokroić w kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć
trochę masy serowej. Uformować bułeczki i położyć na brytfannie. Dnem kieliszka wycisnąć w środku otwór, do którego włożyć trochę dżemu.
Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz