Pyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie w Wielkanoc. Pięknie mi się przyrumienił. Nie miałam formy na zajączka. Znalazłam kartonową wersję w jednej z gazet na dekoracje Wielkanocne i z tej właśnie gazetki wycięłam szablon, a następnie wycięłam go z ciasta. Smakuje rewelacyjnie!
Zajączek Wielkanocny
- 2 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka tuńczyka (dowolny)
- 1/3 papryki czerwonej
- 2 plasterki szynki
- jajko
- pieprz
Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki
można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1
kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto,
zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić w malutką
kosteczkę, tak samo postąpić z szynką. Wyłożyć na tuńczyka, przyprawić. Z
drugiego ciasta francuskiego wyciąć drugą formę zajączka, jednak
powiększając go o ok. 0,5-1 cm z każdej strony. Nałożyć na pierwszą
część z dodatkami i docisnąć w pustych miejscach widelcem. Jajko
roztrzepać. Pędzelkiem rozprowadzić po zajączku. Ze skrawków ciasta
zrobić oczko i wąsy.
Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam!
Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam!
Po sytym daniu często czujecie wzdęcia i uciski w brzuchu? Mam teraz
na to sposób! Serdecznie polecam Espumisan Max- wyrób medyczny CE, który
skutecznie eliminuje te niedoskonałości! Wystarczy jedna tabletka, by
poczuć ulgę!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz