Dziś przepis na pyszne ciasto z masą z soczków Kubuś. Można przebierać w smakach. Polecam spróbować. Zwłaszcza, ze pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie.
Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA KUBUSIOWA:
- 900 ml Kubusia zielonego
- 3 budynie waniliowe
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
MASA ŚMIETANKOWA:
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śnieżki
- 3 opakowania śmietan fix
- 2 galaretki agrestowe
BISZKOPT: ubić białka, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wsiać do ubitej piany. Wymieszać łyżką. Masę
wyłożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i
ostudzić.
MASA KUBUSIOWA: większość soku Kubuś zagotować (ok. 700 ml), w pozostałej części wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić.
MASA KUBUSIOWA: większość soku Kubuś zagotować (ok. 700 ml), w pozostałej części wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta.
MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz