To ciasto jest bardzo wyjątkowe. Dlaczego? Bo ilość składników jaką do nich użyjemy poznamy dopiero, gdy zważymy 6 jajek, które będziemy do nich dodawać. To od ich wagi zależy ile dodać mąki, cukru, owoców. I to w tym cieście jest wyjątkowe.
Najlepiej używać tych większych, rozmiaru L lub XL. Ja zważyłam swoje. Wyszło mi 390 gram. I dlatego użyłam tylu składników na to ciasto.
Ciasto z owocami na wagę jajek
- 6 jajek
- 39 dag margaryny
- 39 dag cukru
- 39 mąki pszennej
- 39 dag malin
- bułka tarta do obtoczenia malin
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na sam początek należy zważyć jajka w skorupkach. Ile będą ważyć, tyle należy dodać kolejnych składników. Margarynę włożyć do miski i dodać do niej cukier i cukier wanilinowy.
Następnie całość dokładnie ucierać przez ok. 5 minut. Po tym czasie, dodać na przemian po trochu mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia (przesianej) i jajek (bez skorupek) aż do skończenia składników.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na brytfannę. Na ciasto wyłożyć maliny, obtoczone w bułce tartej. Włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Następnie całość dokładnie ucierać przez ok. 5 minut. Po tym czasie, dodać na przemian po trochu mąki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia (przesianej) i jajek (bez skorupek) aż do skończenia składników.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na brytfannę. Na ciasto wyłożyć maliny, obtoczone w bułce tartej. Włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz