Kilka
dni temu postanowiłam zrobić pyszne i szybkie ciasteczka dla wnuków.
Takie ciasteczka z dżemem, bardzo im zasmakowały. Zniknęły szybko, bo
były naprawdę pyszne!
Ciasteczka z dżemem
- pół kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- ok. 10 dag smalcu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 3/4 szklanki cukru pudru
- dżem (dowolny smak)
Do miski dodać: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder. Następnie
dodajemy margarynę, smalec i żółtka. Ze wszystkich składników zagnieść
ciasto. Dodać pod koniec śmietanę.
Ciasto włożyć do woreczka, a następnie do lodówki na ok. 20- 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Na niewielką ilość ciasta nakładać dżem, a następnie odcinać niewielki kawałek ciasta i zwinąć w rulon. Lekko docisnąć, aby powstał mniej więcej prostokąt.
Wykładać na brytfannę wysmarowaną margarynę.
Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto włożyć do woreczka, a następnie do lodówki na ok. 20- 30 minut.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować. Na niewielką ilość ciasta nakładać dżem, a następnie odcinać niewielki kawałek ciasta i zwinąć w rulon. Lekko docisnąć, aby powstał mniej więcej prostokąt.
Wykładać na brytfannę wysmarowaną margarynę.
Piec ok. 25-30 minut w 180 st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Poproszę kilka do herbatki.
OdpowiedzUsuń