Ciasto cytrynowe - SKŁADNIKI:
- BISZKOPT
 - 4 jajka
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - MASA I
 - 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe
 - pół litra wody
 - 1/2 szklanki cukru + 4 łyżeczki cukru
 - pół kostki masła Gostyń
 - 1 galaretka cytrynowa
 - MASA II
 - kilka paczek herbatników
 - 1 opakowanie galaretki cytrynowej
 - szklanka wody
 - 1/3 szklanki cukru
 - 750 ml śmietany 30 % Gostyń
 - 2 opakowania śmietany fix
 - POLEWA
 - 10 dag masła Gostyń
 - 3 łyżki kakao
 - 3 łyżki cukru
 - 3 łyżki mleka
 
BISZKOPT:
 Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku
 i miksować na wolnych obrotach miksera. Następnie łyżką wmieszać mąkę 
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć na brytfannę wysmarowaną 
masłem. Piec 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. 
MASA I: Budynie rozpuścić w pół szklanki wody i dodać cukier (4 łyżeczki). Pozostałą wodę gotujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy masę budyniową. Gdy zgęstnieje dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem (pół szklanki). Dodać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopta i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki maczać w rozpuszczonej wodzie z sokiem i układać jeden obok drugiego na masie. Przygotować drugą galaretkę w szklance wody. Odstawić do stężenia.
MASA II: Śmietanę 30% Gostyń ubić, dodać fixy i cukier a na koniec tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować polewę: masło, cukier, kakao i mleko wymieszać w garnuszku na palniku aż się zmiesza wszystko. Jeszcze zimną polewę polać po placku. Polecam. Smacznego!
MASA I: Budynie rozpuścić w pół szklanki wody i dodać cukier (4 łyżeczki). Pozostałą wodę gotujemy, gdy zacznie się gotować dodajemy masę budyniową. Gdy zgęstnieje dodajemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawić do ostudzenia. W osobnej misce zmiksować masło z cukrem (pół szklanki). Dodać po łyżce budyniu. Masę przełożyć na biszkopta i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Herbatniki maczać w rozpuszczonej wodzie z sokiem i układać jeden obok drugiego na masie. Przygotować drugą galaretkę w szklance wody. Odstawić do stężenia.
MASA II: Śmietanę 30% Gostyń ubić, dodać fixy i cukier a na koniec tężejącą już galaretkę. Wyłożyć na herbatniki. Przygotować polewę: masło, cukier, kakao i mleko wymieszać w garnuszku na palniku aż się zmiesza wszystko. Jeszcze zimną polewę polać po placku. Polecam. Smacznego!
Wygląda bosko, taki kremowy i delikatny... Poezja :)
OdpowiedzUsuń