niedziela, 24 listopada 2013

Ciasto orzechowe z masą z brzoskwiniami

  Z tego co wiem, ciasto zasmakowało wielu, naprawdę było bardzo dobre. Następnym razem osobiście wiem, że mam nie dodawać brzoskwiń. Jakoś mi nie podeszły, więc jeśli nie lubicie w plackach dodatków, to nie dodawajcie ich.

  • CIASTO
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag orzechów zmielonych
  • MASA
  • kostka margaryny
  • 4 brzoskwinie z puszki
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • DODATKOWO
  • powidła np. śliwkowe
  • czekolada
  




CIASTO: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać żółtka i mieszać na małych obrotach. Następnie ściągnąć misę z robota i już łyżką wmieszać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie orzechy. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć na wzdłuż na pół. Można zamiast tego podzielić składniki na pół i upiec dwa mniejsze biszkopty orzechowe. MASA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance rozmącić budyń, żółtka i mąkę. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z rozmąconymi składnikami. Mieszać do zgęstnienia. Następnie odstawić do ostudzenia. Gdy będzie zimny budyń, margarynę utrzeć dodając pomału budyniu. Na koniec łyżką wmieszać pokrojone drobno i odsączone z zalewy brzoskwinie. Układać: 1 część biszkopta, na to powidła i ok. 3/4 masy, następnie przykryć drugą częścią biszkopta i pozostałość masy. Posypać startą czekoladą. Polecam. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz