Placek z jabłkami i śmietaną kremówką
- CIASTO:
- 30 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- cukier wanilinowy
- JABŁKA
- 1,5 kg jabłek
- cukier
- galaretka truskawkowa
- WIERZCH
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
CIASTO:
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnice przez sito. Do miski dać masło z
cukrem i cukrem wanilinowym i utrzeć. Do mąki dać utarte masło z
cukrami, następnie dodać jajka, żółtko, śmietanę. Całość wyrobić na dość
miękkie ciasto. Wyłożyć na blachę. JABŁKA: jabłka umyć, obrać ze
skórki, zetrzeć na tarce, posypać cukrem. Dodać galaretkę w proszku i
smażyć na wolnym ogniu. Smażyć ok. 5 minut. Wyłożyć na ciasto. Piec w
180 st. przez 30-35 minut. Wyjąć po upieczeniu. Ostudzić. Kremówkę ubić.
Dodać cukier. Włożyć do dekoratorki i obrobić kleksami na około ciasta.
Zrobić galaretkę w 2,5 szklanki wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Wylać lekko stężoną na placek. Odłożyć do zimna żeby galaretka stężała
dobrze. Smacznego. Dobry :P

Wspaniały placek :)
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda