Kontynuuję moje przepisy na ciasta i ciasteczka. Tym razem
TRUSKAWKOWA CHMURKA. Wiem, że coraz trudniej znaleźć truskawki, bo sezon na nie dobiega końca ale gdzieniegdzie jeszcze można je zdobyć :P Ciasto bardzo dobre, lekkie i puszyste. Co prawda do takich zbyt tanich nie należy ale warto wypróbować :)
 |
Truskawkowa chmurka |
|
Oto przepis:
CIASTO
- kostka margaryny
- 20 dag cukru
- 8 żółtek
- 25 dag mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
PIANA
- 8 białek
- 1 łyżeczka octu
- 35 dag cukru pudru
MASA
Galaretki truskawkowe przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do
lekkiego stężenia. CIASTO Mikserem utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i
cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Ubić białka, dodać
łyżeczkę octu i cukier puder. Wyłożyć na masy na brytfannie. Piec w 180
st. na złoty kolor. MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej
wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i
mieszać. Kremówkę ubić, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać
pod koniec letnią, ale w postaci płynnej żelatynę. Połowę masy wyłożyć
na dolny placek. Ledwie tężejącą galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi
truskawkami. Wyłożyć na placek, uważając by nie uciekała z placka.
Włożyć placek na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wyłożyć drugą część
kremówki. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do lodówki na ok. 2
godziny. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, na prawdę pyszne ciasto :) Całej rodzince bardzo smakowało. W ciągu godziny zniknęło calutkie. :) Na pewno jeszcze nie raz je zrobię. :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka Zemlik
azemlik3009@gmail.com