środa, 10 lipca 2013

Truskawkowa chmurka

Kontynuuję moje przepisy na ciasta i ciasteczka. Tym razem TRUSKAWKOWA CHMURKA. Wiem, że coraz trudniej znaleźć truskawki, bo sezon na nie dobiega końca ale gdzieniegdzie jeszcze można je zdobyć :P Ciasto bardzo dobre, lekkie i puszyste. Co prawda do takich zbyt tanich nie należy ale warto wypróbować :)


Truskawkowa chmurka

Oto przepis:
CIASTO
  • kostka margaryny
  • 20 dag cukru
  • 8 żółtek
  • 25 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
PIANA
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka octu
  • 35 dag cukru pudru
MASA
  • 85 dag truskawek
  • 1 litr śmietany kremówki 36 proc.
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1/3 szklanki gorącej wody

Galaretki truskawkowe przygotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO Mikserem utrzeć margarynę z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Ubić białka, dodać łyżeczkę octu i cukier puder. Wyłożyć na masy na brytfannie. Piec w 180 st. na złoty kolor. MASA TRUSKAWKOWA: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i mieszać aż napęcznieje, następnie zalać ją wrzątkiem i mieszać. Kremówkę ubić, dodać cukier wanilinowy i cukier puder. Dodać pod koniec letnią, ale w postaci płynnej żelatynę. Połowę masy wyłożyć na dolny placek. Ledwie tężejącą galaretkę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wyłożyć na placek, uważając by nie uciekała z placka. Włożyć placek na 5 minut do lodówki. Wyjąć i wyłożyć drugą część kremówki. Przykryć drugą połową ciasta. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Posypać cukrem pudrem. Smacznego





 

1 komentarz:

  1. Dzisiaj wypróbowałam ten przepis, na prawdę pyszne ciasto :) Całej rodzince bardzo smakowało. W ciągu godziny zniknęło calutkie. :) Na pewno jeszcze nie raz je zrobię. :)

    Agnieszka Zemlik
    azemlik3009@gmail.com

    OdpowiedzUsuń