Polecam
Oto przepis:
CIASTO NA SPÓD
15 dag margaryny
2 jajka
szklanka mąki
pół szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
1,10 kg sera białego półtłustego
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
200 gramów śmietany 36 proc.
2 opakowania budyniu śmietankowego
8 jajek
1 szklanka cukru
2 cukry wanilinowe
POSYPKA
1/4 kostki margaryny
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki
łyżka cukru
DODATKOWO
brzoskwinie w puszce
SPÓD: Białka oddzielić od żółtek. Do miski dać, margarynę, cukier i
żółtka. Całość utrzeć. Ubić białka na sztywno. Dodać do zmiksowanych
składników. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Wymieszać dokładnie.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną brytfannę.
POSYPKA: Margarynę, żółtka
mąkę, cukier i proszek wymieszać ze sobą i wyrobić z tego ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego woreczka i wstawić do zamrażarki
na 10 minut.
MASA: Ser zmielić dwa razy. żółtka utrzeć z cukrami.
Dodawać następnie ser, olej, mleko i budynie. Ucierając dodać także
śmietanę 36 proc. prosto z kubeczka. Ubić pianę z białek i delikatnie
(nie mikserem) wmieszać do masy. Masę wylać na spód w brytfannie.
Brzoskwinie z puszki wyjąć i każdą przeciąć na pół. Ułożyć na brytfannie
wciskając do masy serowej. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na
sernik tarką. Całość wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę w 180 st.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Sernik - najlepsze ciasto świata! Te jeszcze tak wygląda, że od razu bym taki kawałek zjadła! Dodatkowo te brzoskwinie- pewnie niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńOh już mam ochotę na to ciasto... nie możesz przesłać mi kawałka? :p
decorateacake@op.pl