Rogaliki z dżemem wiśniowym
- CIASTO
- szklanka mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru pudru
- mały słoiczek dżemu wiśniowego
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtko, cukier puder, oraz śmietanę.
Zagnieść dosyć wolne ciasto. Następnie go rozwałkować dosyć cienko.
Radełkiem kroić po skosie dosyć długie trójkąty. Na każdy trójkąt
nakładać po trochu dżemu wiśniowego i zwijać w rulonik. Z każdym
postępować tak samo. Układać na brytfance wysmarowanej margaryną. Piec
ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz