niedziela, 11 lutego 2018

Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową

Dziś przepis na pyszne ciasto z masą z soczków Kubuś. Można przebierać w smakach. Polecam spróbować. Zwłaszcza, ze pogoda nas nie rozpieszcza, a dodatkowo smog na dworze się utrzymuje to warto pobawić się w kuchni smakami i zaskoczyć rodzinę. Spróbujcie.

Ciasto z masą Kubusiową i masą śmietankową

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA KUBUSIOWA:

  • 900 ml Kubusia zielonego
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki cukru

MASA ŚMIETANKOWA:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śnieżki
  • 3 opakowania śmietan fix
  • 2 galaretki agrestowe

BISZKOPT: ubić białka, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsiać do ubitej piany. Wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na brytfannę i piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

MASA KUBUSIOWA: większość soku Kubuś zagotować (ok. 700 ml), w pozostałej części wymieszać budynie i wlać do gotującego się soku. Odstawić do ostudzenia.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać zimnego budyniu. Wyłożyć masę na biszkopta.

MASA ŚMIETANKOWA: Przygotować galaretki. Ubić śmietanę, dodać cukier puder, śmietan fix, bitą śmietanę i tężejącą galaretkę. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto, wyrównać i ozdobić. 
 
 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz