Dziś z samego rana zaskoczyłam męża takim oto prezentem. Pyszne walentynkowe serce, stworzone z ciasta francuskiego i farszem. Mąż powiedział, że mu smakuje, więc myślę, że takie naprawdę było.
Wszystkim życzę wszystkiego najlepszego, miłych i cudownych Walentynek :)
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS:
Francuskie serce
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 15 dag pieczarek
- 1/2 pomidora
- 1 żółtko
- 15 dag sera żółtego
- pieprz, kucharek
- natka pietruszki
Dodać do mięsa i pieczarek i cały czas podsmażać. Przyprawić wedle uznania. Dodać połowę startego sera żółtego i poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać. Odłożyć na chwilę na bok.
Z ciasta francuskiego wyciąć 2 takiej samej wielkości serca. Na jednego nałożyć przygotowany farsz, posypać resztą startego sera, nałożyć drugą część ciasta, docisnąć po bokach w każdym miejscu, aby zlepić ciasto.
Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelczykiem. Roztrzepać żółtko, nałożyć pędzelkiem na wierzch ciasta.
Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz