niedziela, 14 lutego 2016

Francuskie serce

Dziś z samego rana zaskoczyłam męża takim oto prezentem. Pyszne walentynkowe serce, stworzone z ciasta francuskiego i farszem. Mąż powiedział, że mu smakuje, więc myślę, że takie naprawdę było. 
Wszystkim życzę wszystkiego najlepszego, miłych i cudownych Walentynek :)

                                                   -TRUDNOŚĆ: średnie          -CZAS:

Francuskie serce

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 15 dag pieczarek
  • 1/2 pomidora
  • 1 żółtko
  • 15 dag sera żółtego
  • pieprz, kucharek
  • natka pietruszki

Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę i pokroić w kostkę pomidora.

Dodać do mięsa i pieczarek i cały czas podsmażać. Przyprawić wedle uznania. Dodać połowę startego sera żółtego i poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać. Odłożyć na chwilę na bok.

Z ciasta francuskiego wyciąć 2 takiej samej wielkości serca. Na jednego nałożyć przygotowany farsz, posypać resztą startego sera, nałożyć drugą część ciasta, docisnąć po bokach w każdym miejscu, aby zlepić ciasto.

Delikatnie nakłuć w kilku miejscach widelczykiem. Roztrzepać żółtko, nałożyć pędzelkiem na wierzch ciasta.

Piec w piekarniku ok. 20-25 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać natką pietruszki i keczupem. 
 
 

 
 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz