Bardzo dobry sernik z pysznym ananasem, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy niecałe 2 godziny i placek może być wasz. Zróbcie, a naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
CIASTO
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 2 jajka
MASA SEROWA
- 1 kg sera białego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 puszka ananasów Dole
CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane
z proszkiem do pieczenia oraz przesiane przez sito, cukier i cukier
wanilinowy. Delikatnie łączymy wszystko razem, pod koniec wbijamy jajka,
zagniatamy dosyć wolne ciasto, wałkujemy i kładziemy na blachę.
MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy ananasy wyciągnięte z puszki i pokrojonych w mniejsze kawałki i lekko dociskamy. Następnie wkładamy do piekarnika na około 50 min i pieczemy w 180 st.
MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy ananasy wyciągnięte z puszki i pokrojonych w mniejsze kawałki i lekko dociskamy. Następnie wkładamy do piekarnika na około 50 min i pieczemy w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz