środa, 23 września 2015

Sernik z ananasami

Bardzo dobry sernik z pysznym ananasem, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy niecałe 2 godziny i placek może być wasz. Zróbcie, a naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:

 


CIASTO

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka

MASA SEROWA

  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 puszka ananasów Dole

CIASTO: Do miski dajemy margarynę, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz przesiane przez sito, cukier i cukier wanilinowy. Delikatnie łączymy wszystko razem, pod koniec wbijamy jajka, zagniatamy dosyć wolne ciasto, wałkujemy i kładziemy na blachę.

MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy ananasy wyciągnięte z puszki i pokrojonych w mniejsze kawałki i lekko dociskamy. Następnie wkładamy do piekarnika na około 50 min i pieczemy w 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz