Dziś polecić mogę przepyszną Chmurkę z musem śliwkowym. Akurat sezon na śliwki w pełni, dlatego warto je wykorzystać. Ponadto z czystym serem mogę polecić idealny mak mielony firmy BackMit. Taki mak spotkałam po raz pierwszy w życiu. Jest sypki i to mi się w nim podoba, ale wyjęty z opakowania jest już gotowy do użycia. Dlatego warto zainwestować w taki mak i nie będzie trzeba przy przygotowywaniu ciasta się brudzić i męczyć. Polecam!
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
BISZKOPT ZWYKŁY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT MAKOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 kopiata łyżka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA TRUSKAWKOWA
- 1 l śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix białe
- 1 śmietan fix o smaku truskawkowym
- masa śmietanowa z torebki (utwardzacz)
- 1 opakowanie żelatyny deserowej
MUS ŚLIWKOWY
- 3 galaretki wiśniowe
- 60 dag śliwek
- 1 i pół szklanki wody
DODATKOWO
- kilka kostek czekolady
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie
mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych
jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak.
MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy
Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą.
MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy
Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz