W dniu wczorajszym postanowiłam wypróbować kolejne cuda, które dostałam od creativemagazine.pl. Na kolejny ogień poszły wiórki kokosowe i mak mielony Back Mit. Powiem szczerze, że mak podbił moje serce. Tak jak pisze na opakowaniu jest NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI! Do tego pyszny i idealnie pomógł w przygotowaniu ciasta. Tak samo wiórki kokosowe. Jak sami widzicie, zużyłam całe opakowanie, po zrobieniu ciasta zostało troszkę, ale mąż się skusił :D
TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ: 20
Kokosowo-makowy z masą adwokatową
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA KOKOSOWA
- 1 i pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 15 dag wiórek kokosowych KRESTO
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
BISZKOPT MAKOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżka maku Back Mit
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ADWOKATOWA
- pół litra mleka
- 5 żółtek
- 1 kopiata mąki ziemniaczanej
- 3 kopiate łyżki mąki zwykłej
- 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 kieliszki adwokata
DODATKOWO
- wiórki kokosowe KRESTO do posypania
BISZKOPT KAKAOWY

Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki z
proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać i połączyć delikatnie łyżką z
masą jajeczną, wyłożyć na blachę i piec w 180st około 20 min.
BISZKOPT MAKOWY

Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mak. Pieczemy dwa placki i studzimy.
MASA KOKOSOWA

Gotujemy masę kokosową. Odrobinę mleka odstawiamy do mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka gotujemy z cukrem następnie dodajemy margarynę, gdy się
rozpuści dodajemy kokos. Gdy zacznie się gotować zalewamy mąkę
ziemniaczaną roztrzepaną w odrobinie mleka. Ciągle mieszamy. Gdy zacznie
gęstnieć odstawiamy z ognia.
MASA ADWOKATOWA

W odrobinie zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki, żółtka i cukier
wanilinowy, a resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się
mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do schłodzenia.
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat.
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat.
SKŁADANIE

Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy
adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią kładziemy biszkopt
makowy i równo smarujemy drugą połową masy adwokatowej po wierzchu.
Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz