czwartek, 30 lipca 2015

Fasolka szparagowa z papryką do słoików

Kolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą. 
                     TRUDNOŚĆ: średnie   CZAS: powyżej 60 minut   ILOŚĆ: kilka słoików


Fasolka szparagowa z papryką do słoików


WYPEŁNIENIE SŁOJA

  • 1 kg szparagi
  • pół kg papryki czerwonej
  • pół kg papryki żółtej
  • pół kg cebuli
  • pół kg marchewki

ZALEWA OCTOWA

  • 3 l wody
  • 1 i pół szklanki octu
  • 15 dag cukru
  • 10 dag soli
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarnek ziela angielskiego
  • szczypta gorczycy
 Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki. W paprykach usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski, cebulę oraz marchew obrać ze skórki i pociąć w krążki. Wszystko delikatnie podgotować. Wszystkie składniki na zalewę dać do garnka i zagotować.

Odstawić do ostygnięcia Szparagi, papryki, cebulę oraz marchew połączyć razem w osobnym naczyniu i nakładać do słoików, zalać zimną zalewą.

Pasteryzować około 8 min, delikatnie gotować.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz