Kolejna propozycja do Skarby lata ukryte w słoikach. Dziś przepis na fasolkę szparagową z papryką. Pyszna propozycja, która w zimie do obiadu będzie jak znalazł. Róbmy przetwory. Potem na pewno się przydadzą.
TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ: kilka słoikówFasolka szparagowa z papryką do słoików
WYPEŁNIENIE SŁOJA
- 1 kg szparagi
- pół kg papryki czerwonej
- pół kg papryki żółtej
- pół kg cebuli
- pół kg marchewki
ZALEWA OCTOWA
- 3 l wody
- 1 i pół szklanki octu
- 15 dag cukru
- 10 dag soli
- 4 liście laurowe
- 8 ziarnek ziela angielskiego
- szczypta gorczycy
Fasolkę szparagową umyć i obciąć końcówki. W paprykach usunąć gniazda
nasienne i pokroić w paski, cebulę oraz marchew obrać ze skórki i pociąć
w krążki. Wszystko delikatnie podgotować. Wszystkie składniki na zalewę
dać do garnka i zagotować.
Odstawić do ostygnięcia Szparagi, papryki, cebulę oraz marchew połączyć razem w osobnym naczyniu i nakładać do słoików, zalać zimną zalewą.
Pasteryzować około 8 min, delikatnie gotować.
Odstawić do ostygnięcia Szparagi, papryki, cebulę oraz marchew połączyć razem w osobnym naczyniu i nakładać do słoików, zalać zimną zalewą.
Pasteryzować około 8 min, delikatnie gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz