Tą pieczeń robiłam na święta Wielkanocne, ale można ją zrobić przez cały rok. Każdy element tej potrawy można znaleźć w naszych sklepach przez cały rok, dlatego polecam ją bardzo o każdej porze roku. Polecam wypróbować.
Pieczeń z jajkiem w środku
- 800 g mięsa mielonego
- 1 bułka
- 2 jajka surowe
- 3 jajka ugotowane
- sól, pieprz, kucharek
- 1/2 opakowania kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 słoiczka marynowanej papryki czerwonej
- poszatkowana garść natki pietruszki
Do większej miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy, wbijamy 2 jajka i
bułkę, którą należy wcześniej namoczyć w wodzie. Całość wyrabiać przez
chwilę, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie.
Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać ciepłe.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, groszek, paprykę i poszatkowaną natkę pietruszki. Wyrobić całość dość ostrożnie.
Połowę masy przekładamy do natłuszczonej formy. Następnie układamy na masie (na środku) ugotowane i obrane ze skorupki jajka. Przykrywamy drugą połową masy. Wierzch przed włożeniem do piekarnika można namoczyć rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku w 170 st. przez ok. 50-60 minut. Podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz