Dziś polecam z wielką przyjemnością pyszne ciasto, które zapewne Wam zasmakuje. Wystarczy trochę czasu, bo placek jest pracochłonny, ale jest pyszny. Polecam zrobić zwłaszcza w święta. Zasmakuje całej rodzinie. Miłego świętowania.
Placek z wydmami
CIASTO KRUCHE
- 20 dag margaryny
- 3,5 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 1/2 kostki smalcu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 15 dag wiórek kokosowych
- 300 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- dżem
- 750 ml śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny
- paczka okrągłych biszkoptów
CIASTO:
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito na
stolnicę, dodać cukier puder, margarynę, smalec i żółtka, Wyrobić
ciasto. Pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części. Do
jednej części należy dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do
lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie należy wyjąć ciemne ciasto i
wyłożyć nim brytfannę wysmarowaną margaryną.
MASA KOKOSOWA: mleko z cukrem zagotować, aż powstanie karmel, dodać wiórki kokosowe i gotować aż masa zrobi się gęsta. Odłożyć do ostudzenia, wyłożyć na ciasto ciemne. Teraz należy wyjąć jasne ciasta. Pokroić w mniejsze części i rozwałkować na długość brytfanny. Na każdy kawałek wyłożyć dżem, rozsmarować i zwinąć w rulon. Wyłożyć jeden obok drugiego na masie kokosowej. Włożyć do piekarnika i piec w 180 st na złoty kolor. Upiec i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać przygotowaną i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na wystudzone ciasto, przykryć biszkoptami z niewielkimi odstępami i wyłożyć pozostałość masy. Udekorować startą czekoladą, roztopioną czekoladą lub gotową polewą. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciacho, idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń