sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto z kakao i makiem

W tak piękny i słoneczny dzień, nic nie może się nie udać. Dlatego dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszny placek z makiem. Szybki, lekki i przyjemy. Dodatkowo do biszkopta dodałam aromat pomarańczowy, który nadał mu dodatkowego smaku i wyrazistości. Polecam wypróbować. Smacznego.


Ciasto z kakao i makiem



BISZKOPT KAKAOWY:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta
  • 1 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
BISZKOPT MAKOWY:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  •  kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 opakowania śmietan fix
DODATKOWO:
  • posypka cukierkowa


BISZKOPT MAKOWY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na mniejszych obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do masy. Wymieszać łyżką. Dodać maku i aromatu zapachowego. Ponownie wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. 

BISZKOPT KAKAOWY: przyrządzić tak samo jak biszkopt makowy, zamieniając mak na kakao. 

MASA ŚMIETANKOWA: Ubić śmietanę, dodać cukier puder i fixy. Całość ucierać jeszcze chwilę. Przełożyć biszkopty masą. Na wierzch wyłożyć trochę masy i posypać posypką cukierkową. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.
Wielkanocne wypieki z Delectą

1 komentarz: