W tak piękny i słoneczny dzień, nic nie może się nie udać. Dlatego dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszny placek z makiem. Szybki, lekki i przyjemy. Dodatkowo do biszkopta dodałam aromat pomarańczowy, który nadał mu dodatkowego smaku i wyrazistości. Polecam wypróbować. Smacznego.
Ciasto z kakao i makiem
BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta
- 1 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 750 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania śmietan fix
- posypka cukierkowa
BISZKOPT
MAKOWY: białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Na mniejszych obrotach
miksera wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i
przesiać przez sito do masy. Wymieszać łyżką. Dodać maku i aromatu
zapachowego. Ponownie wymieszać łyżką. Wylać na brytfannę wysmarowaną
margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st.
BISZKOPT KAKAOWY: przyrządzić
tak samo jak biszkopt makowy, zamieniając mak na kakao.
MASA
ŚMIETANKOWA: Ubić śmietanę, dodać cukier puder i fixy. Całość ucierać
jeszcze chwilę. Przełożyć biszkopty masą. Na wierzch wyłożyć trochę masy
i posypać posypką cukierkową. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smacznego.
Pyszne ciasto
OdpowiedzUsuń