czwartek, 26 marca 2015

Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem

Od razu na sam początek chciałam przeprosić z brak aktywności w ostatnim czasie. Nawał obowiązków domowych na kilka dni odseparował mnie od komputera, ale wracam pomału i postaram się znów dodawać przepisy częściej. Dziś pyszne danie na Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem. Polecam wypróbować, robi się go szybko i łatwo :)


Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem

  • 1 opakowanie makaronu pappardelle
  • 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 słoiczka marynowanej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek,
  • natka pietruszki do posypania
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu się go, zalać makaron zimną wodą. Na rozgrzany olej na patelni dać poszatkowaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodać kukurydzę (bez zalewy) oraz pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pokrojoną i pozbawioną zalewy paprykę. Całość chwilę podsmażyć. Przyprawić wg uznania. Poszatkować szczypiorek oraz pokroić w drobną kostkę tuńczyka. Wrzucić na patelnię. Całość chwilę podsmażać i stale mieszać. Dodać makaron, wymieszać wszystko ze sobą. Przekładać na talerze, dekorując poszatkowaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz