Za trzy tygodnie święta Wielkanocne, dlatego pomału trzeba się przymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny...
Koszyk wielkanocny
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 13 dag margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 jajko
W misce
wymieszać cukier, mąkę, sól i drożdże w proszku. Następnie dodać lekko
podgrzane mleko, jajko i roztopioną (letnią) margarynę. Powstałe ciasto
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu odrywać
kawałki i zlepiać na miskę (żaroodporną) okrytą folią aluminiową,
formować koszyczek. Oddzielić troszkę ciasta i zrobić 3 cienkie wałki,
zwinąć w warkocz. Wszystko posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 180
st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i
warkocz wpiąć do koszyczka wykałaczką. Ozdobić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz