Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie.
Biszkopt na słodko
BISZKOPT
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki zwykłej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 Śnieżka
- 2 śmietanki fix
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kisiel truskawkowy
MASA II
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki żelatyny
- 2 śmietanki fix
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 Śnieżka
POLEWA
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżki cukru
- 1/5 szklanki śmietany kremówki
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ucierać. Zwolnić obroty
miksera, dodawać kolejno po jednym żółtku, pod koniec wmieszać
delikatnie przesiane obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Piec
około 30 min w 180st. Zimny przekroić wzdłuż na pół i nasączyć rumem.
MASA I: Śmietanę ubić dodać puder, Śnieżkę, oraz śmietankę fix i żelatynę wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Pod koniec delikatnie wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać.
POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić zagotować, zimną polać po placku według uznania.
MASA I: Śmietanę ubić dodać puder, Śnieżkę, oraz śmietankę fix i żelatynę wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Pod koniec delikatnie wmieszać kisiel w proszku. Wyłożyć na pierwszy placek, przykryć drugim i docisnąć. Tak samo postąpić z drugą kremówką (tylko nie dodawać kisielu), wyłożyć na drugi placek, wyrównać.
POLEWA: Kremówkę, czekoladę i cukier dać do rondelka rozpuścić zagotować, zimną polać po placku według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz