sobota, 7 lutego 2015

Adwokatowy sernik

Jeszcze dziś raz, tak na wieczór proponuję pyszny sernik adwokatowy. Warto go przygotować. Smakował, zrobiłam go dziś i zostało jeszcze kilka kawałków na jutro. Jeśli nie macie pomysłu co upiec na jutro, warto pomyśleć o tym placku. Dobranoc :). 
Proszę o komentarze do przepisów, co się wam podoba, a co nie :)

Adwokatowy sernik



BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERNIKOWA:
  • ok. 60 dag sera białego
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 sztuki brzoskwiń z puszki
MASA ADWOKATOWA:
  • pół szklanki adwokata
  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek cukru
DODATKOWO:
  • pół kostki czekolady


BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier a następnie żółtka. Łyżką wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masą wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po tym czasie ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół.


MASA SEROWA: Ser zmielić. Ubić śmietanę 30%, dodać ser biały i przygotowaną żelatynę (przygotować jak podano na opakowaniu). Dodać cukier. Pod koniec łyżką wmieszać pokrojone brzoskwinie. Przełożyć masą biszkopty.


MASA ADWOKATOWA: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i adwokatem. W pozostałej części rozmącić budyń. Wymieszać z ugotowanym mlekiem. Ostudzić. Utrzeć z margaryną. Wyłożyć na biszkopta, posypać startą czekoladą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz