środa, 31 grudnia 2014

Choinka piernikowa

 Kochani, już nie tygodnie ani dni nie dzielą nas od 2015. To ostatnie minuty tego roku. Na koniec roku polecam pyszną choinkę piernikową. 

 

Składam Wam najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, spełnienia marzeń i wielu, pięknych upieczonych placków i przygotowanych dań!!!

Choinka piernikowa

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
LUKIER
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przesiać przez sito. W osobnym rondelku wymieszać mąkę z miodem. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Do mąki wlać roztopiony miód z masłem. Wymieszać. Dodać cukier i jajko. Wyrobić. Ciasto przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i wyciąć 2 duże, 2 średnie i 2 małe gwiazdki oraz 1 małą kuleczkę. Piec w 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. Przygotować lukier: cukier puder i wodę wymieszać. Zlepiać lukrem upieczone gwiazdki, na wierzch wyłożyć kuleczkę. Udekorować wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz