Kochani, już nie tygodnie ani dni nie dzielą nas od 2015. To ostatnie minuty tego roku. Na koniec roku polecam pyszną choinkę piernikową.
Składam Wam najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, spełnienia marzeń i wielu, pięknych upieczonych placków i przygotowanych dań!!!
Choinka piernikowa
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- ok. 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- łyżka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przesiać
przez sito. W osobnym rondelku wymieszać mąkę z miodem. Wymieszać aż do
rozpuszczenia. Do mąki wlać roztopiony miód z masłem. Wymieszać. Dodać
cukier i jajko. Wyrobić. Ciasto przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć i wyciąć 2 duże, 2 średnie i 2 małe gwiazdki oraz 1
małą kuleczkę. Piec w 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć,
ostudzić. Przygotować lukier: cukier puder i wodę wymieszać. Zlepiać
lukrem upieczone gwiazdki, na wierzch wyłożyć kuleczkę. Udekorować wg
uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz