czwartek, 19 czerwca 2014

Skubaniec z truskawkami

Kochani,  dziś 19 czerwca 2014. Uroczystości Bożego Ciała, a u mnie jeszcze jedna mała uroczystość- rok bloga. Z tej okazji już za chwilkę konkurs z super nagrodą :D

Zapraszam serdecznie :D

 

Skubaniec z truskawkami


 CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
MASA:
  • 6 białek
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego
  • 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO
  • 600 g truskawek


CIASTO: do miski dać miękką margarynę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany). Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem jeśli są kwaśne. Przykryć je puszystą pianą. Rwać (skubać) kawałki drugiej części ciasta i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz