Kochani, dziś 19 czerwca 2014. Uroczystości Bożego Ciała, a u mnie jeszcze jedna mała uroczystość- rok bloga. Z tej okazji już za chwilkę konkurs z super nagrodą :D
Zapraszam serdecznie :D
Skubaniec z truskawkami
CIASTO
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 białek
- 2 opakowania kisielu truskawkowego
- 3/4 szklanki cukru
- 600 g truskawek
CIASTO:
do miski dać miękką margarynę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić
na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na
brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę, poczekać
aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez
cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw.
bałwany). Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor
różowy. Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem
jeśli są kwaśne. Przykryć je puszystą pianą. Rwać (skubać) kawałki
drugiej części ciasta i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w
całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz