wtorek, 3 czerwca 2014

Pizza bogata w dodatki

Pomysł na pizzę narodził się od tak, na szybko. Syn miał ochotę, dlatego została zrobiona. Wszystkim smakowała.

Pizza bogata w dodatki


CIASTO:
  • 40 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół margaryny
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
DODATKI:
  • 1 słoiczek (350g) sosu bolońskiego
  • 6 grubych plastrów mielonki
  • 6 plasterków szynki
  • pół pęta kiełbasy swojskiej
  • 20 dag usmażonych pieczarek
  • 1 pomidor
  • 4 ogórki kiszone
  • kucharek
  • przyprawa do pizzy
  • 20 dag sera żółtego



CIASTO: mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę, posolić, wymieszać, zrobić rowek. Wlać rozrobione drożdże z mlekiem, następnie żółtka i jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać letnią, roztopioną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na wysmarowaną brytfannę. DODATKI: Na rozrobione ciasto w całości nałożyć sos boloński ze słoika. W miarę możliwości dodatki pokroić w kostkę (mielonkę, szynkę, kiełbasę swojską, pomidora, ogórki kiszone). Wszystko rozrzucać po pizzy. Dodać także usmażone pieczarki. Na koniec przyprawić wedle uznania przyprawą do pizzy i kucharkiem. Całość posypać startym żółtym serem. Piec ok. 40 minut w 180 st. Podawać z keczupem.

 

1 komentarz:

  1. Moja ulubioną potrawą jest pizza, więc robię ją często jak tylko mam ochotę, a poszczególne składniki dobieram według uznania (ja pominął bym mielonkę :)?!), wystarczy parę podstawowych składników pieczarki, ser (np. mozzarelle), salami, no i oczywiście dobry ketchup (np. pikantny z Pińczowa). I tak naprawdę wystarcza mi to, aha dodam ciasto na normalnym spodzie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń