Pomysł na pizzę narodził się od tak, na szybko. Syn miał ochotę, dlatego została zrobiona. Wszystkim smakowała.
Pizza bogata w dodatki
CIASTO:
- 40 dag mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- pół margaryny
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 1 słoiczek (350g) sosu bolońskiego
- 6 grubych plastrów mielonki
- 6 plasterków szynki
- pół pęta kiełbasy swojskiej
- 20 dag usmażonych pieczarek
- 1 pomidor
- 4 ogórki kiszone
- kucharek
- przyprawa do pizzy
- 20 dag sera żółtego
CIASTO:
mleko delikatnie podgrzać, dodać pokruszone drożdże. Do dużej miski
wsypać mąkę, posolić, wymieszać, zrobić rowek. Wlać rozrobione drożdże z
mlekiem, następnie żółtka i jajko. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać
letnią, roztopioną margarynę. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto
wyrośnie wyłożyć na wysmarowaną brytfannę. DODATKI: Na rozrobione ciasto
w całości nałożyć sos boloński ze słoika. W miarę możliwości dodatki
pokroić w kostkę (mielonkę, szynkę, kiełbasę swojską, pomidora, ogórki
kiszone). Wszystko rozrzucać po pizzy. Dodać także usmażone pieczarki.
Na koniec przyprawić wedle uznania przyprawą do pizzy i kucharkiem.
Całość posypać startym żółtym serem. Piec ok. 40 minut w 180 st. Podawać
z keczupem.
Moja ulubioną potrawą jest pizza, więc robię ją często jak tylko mam ochotę, a poszczególne składniki dobieram według uznania (ja pominął bym mielonkę :)?!), wystarczy parę podstawowych składników pieczarki, ser (np. mozzarelle), salami, no i oczywiście dobry ketchup (np. pikantny z Pińczowa). I tak naprawdę wystarcza mi to, aha dodam ciasto na normalnym spodzie. Polecam.
OdpowiedzUsuń