wtorek, 10 czerwca 2014

Owocowe ciasteczka francuskie

Bardzo dobre bułeczki, które smakowały wszystkim. Serdecznie polecam. Robi się je naprawdę szybko i są banalnie proste.

 

Owocowe ciasteczka francuskie


  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po ok. 275 g)
  • 10 dag truskawek
  • 1 laska rabarbaru
  • 1 białko
  • cukier do posypania



Ciasto francuskie wyjąć z opakować i rozłożyć na blacie lub stolnicy. Na kawałek ciasta wykładać kawałek truskawki, założyć pozostałą częścią ciasta i wykrawać ciasteczko, jak pierogi. Postępować tak samo z rabarbarem, tylko, że rabarbar trzeba za każdym razem posypać cukrem. Każde wykrojone ciasto posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Wykorzystałam przepis. Ciasteczka są bardzo łatwe w wykonaniu. Często robię je też z brzoskwiniami. Ale ten przepis z wykorzystaniem rabarbaru mnie urzekł. Smak dzieciństwa. No i do tej pory nie smarowałam białkiem. Dzięki temu blogowi już znam ten myk:)

    lenek1987@wp.pl

    OdpowiedzUsuń