Miałam dziś nie dodawać wpisu, ale jednak dla Was, WSZYSTKO.
Bardzo serdecznie proszę komentarze. Będzie mi bardzo miło.
Przypominam także o konkursie, więcej info --------------->>>>>>>>
Makaron z klopsikami i sosem
- 1/3 opakowania makaronu kokardki
- 900 ml wody
- szczypta soli
- SOS:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki
- pół kubeczka śmietany 18%
- mała cebulka
- ćwiartka kostki margaryny
- 400 ml wody
- 1 kostka warzywna
- kucharek
- sól
- pieprz
- KLOPSIKI
- 50 dag mięsa mielonego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 1 mała bułka
- kucharek
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- 1/2 słoiczka papryki marynowanej
- 1 mały ogórek kiszony
- garść szczypiorku
- 1 cebulka
MAKARON:
Osoloną wodę zagotować. Do gotującej się dodać makaron i gotować do
miękkości ok. 10 minut. Gdy się zagotuje zalać zimną wodą (zahartować).
SOS: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na margarynie. Zalać wodą. Gdy się
będzie woda gotować dodać kostkę warzywną. Następnie dodać koncentrat i
wymieszać. Pogotować chwilę. Dodać roztrzepaną mąkę w śmietanie.
Zatrzepać. Następnie przyprawić do smaku. KLOPSIKI: Na odrobinie
tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulkę. Bułkę namoczyć w wodzie i
odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko. Przyprawić. Odsączyć paprykę z
zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kosteczkę.
Szczypiorek poszatkować. Wszystko dodać do mięsa (nie zapominając o
cebulce). Wymieszać. Formować kulki (klopsiki), panierować w bułce
tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Na talerz
wyłożyć makaron, polać sosem i wyłożyć po dwa klopsiki na talerz.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz