piątek, 18 kwietnia 2014

Makaron z klopsikami i sosem

Kochani, z każdym dniem mnie coraz bardziej zaskakujecie, z każdym dniem mojego bloga odwiedza coraz więcej osób, za co serdecznie wam dziękuję :* Wczoraj miałam ponad PÓŁ TYSIĄCA WYŚWIETLEŃ!!!

Miałam dziś nie dodawać wpisu, ale jednak dla Was, WSZYSTKO.

Bardzo serdecznie proszę komentarze. Będzie mi bardzo miło.
Przypominam także o konkursie, więcej info --------------->>>>>>>>

 

Makaron z klopsikami i sosem


  • 1/3 opakowania makaronu kokardki
  • 900 ml wody
  • szczypta soli
  • SOS:
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • pół kubeczka śmietany 18%
  • mała cebulka
  • ćwiartka kostki margaryny
  • 400 ml wody
  • 1 kostka warzywna
  • kucharek
  • sól
  • pieprz
  • KLOPSIKI
  • 50 dag mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 mała bułka
  • kucharek
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 słoiczka papryki marynowanej
  • 1 mały ogórek kiszony
  • garść szczypiorku
  • 1 cebulka


MAKARON: Osoloną wodę zagotować. Do gotującej się dodać makaron i gotować do miękkości ok. 10 minut. Gdy się zagotuje zalać zimną wodą (zahartować). SOS: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na margarynie. Zalać wodą. Gdy się będzie woda gotować dodać kostkę warzywną. Następnie dodać koncentrat i wymieszać. Pogotować chwilę. Dodać roztrzepaną mąkę w śmietanie. Zatrzepać. Następnie przyprawić do smaku. KLOPSIKI: Na odrobinie tłuszczu zeszklić poszatkowaną cebulkę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko. Przyprawić. Odsączyć paprykę z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kosteczkę. Szczypiorek poszatkować. Wszystko dodać do mięsa (nie zapominając o cebulce). Wymieszać. Formować kulki (klopsiki), panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i wyłożyć po dwa klopsiki na talerz. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz