Placek o 3 masach
- BISZKOPT JASNY
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- BISZKOPT CIEMNY
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA MALINOWA
- pół kg malin mrożonych lub świeżych
- 2 galaretki malinowe
- MASA ŚMIETANKOWA
- 600 ml śmietany 36 %
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- MASA BUDYNIOWA
- pół litra mleka
- kilka kieliszków spirytusu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki
- kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- DODATKOWO
- paczka biszkopcików okrągłych
- POLEWA:
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
Jak go zrobić? KLIKNIJ W PONIŻSZY PRZYCISK I ZOSTAW KOMENTARZ!!!
Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu (czerwone w 1 litrze wody, żółtą w pół litrze wody)BISZKOPT JASNY: Białka ubić, dodać do nich cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ucierać na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do miski. Wymieszać łyżką i delikatnie przełożyć na wysmarowaną brytfannę. Piec w 180 st. przez 25 minut. Tak samo postąpić z BISZKOPTEM CIEMNYM, tyle że razem z mąką i proszkiem przesiać także kakao. Odstawić do ostudzenia. MASA BUDYNIOWA: Odrobinę mleka odlać, większą część zagotować. W mniejszej rozrobić cukier wanilinowy, budynie, mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do zimna. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać letniego budyniu. Wyłożyć na biszkopt ciemny. MASA MALINOWA: tężejącą galaretkę wymieszać mikserem z malinami. Wyłożyć połowę na placek. Przełożyć biszkoptami i wyłożyć pozostałą część masy. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić, dodać cukier puder a następnie lekko tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę MALINOWĄ. Przykryć drugim biszkoptem. POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do miski, zagotować, aż margaryna się stopi. Wyłożyć na placek.
Pracochłonny, ale efekt jest wspaniały! Wart każdej poświęconej mu minuty :)
OdpowiedzUsuń