wtorek, 24 grudnia 2013

Na świąteczne MENU: Placek o 3 masach

 Jeszcze dziś, polecam pyszny przepis na wspaniały placek. Jest dobry, robi się go co prawda kilka godzin ale naprawdę, WARTO!!! W kuchni pewnie już lepicie uszka, albo sprawdzacie czy barszcz jest dobrze przyprawiony. Ale co z plackiem??? Jakie pieczecie?



Placek o 3 masach

  • BISZKOPT JASNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MALINOWA
  • pół kg malin mrożonych lub świeżych
  • 2 galaretki malinowe
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 600 ml śmietany 36 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • MASA BUDYNIOWA
  • pół litra mleka
  • kilka kieliszków spirytusu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • DODATKOWO
  • paczka biszkopcików okrągłych
  • POLEWA:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody




  Jak go zrobić? KLIKNIJ W PONIŻSZY PRZYCISK I ZOSTAW KOMENTARZ!!!


Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu (czerwone w 1 litrze wody, żółtą w pół litrze wody)BISZKOPT JASNY: Białka ubić, dodać do nich cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ucierać na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do miski. Wymieszać łyżką i delikatnie przełożyć na wysmarowaną brytfannę. Piec w 180 st. przez 25 minut. Tak samo postąpić z BISZKOPTEM CIEMNYM, tyle że razem z mąką i proszkiem przesiać także kakao. Odstawić do ostudzenia. MASA BUDYNIOWA: Odrobinę mleka odlać, większą część zagotować. W mniejszej rozrobić cukier wanilinowy, budynie, mąki. Wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do zimna. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać letniego budyniu. Wyłożyć na biszkopt ciemny. MASA MALINOWA: tężejącą galaretkę wymieszać mikserem z malinami. Wyłożyć połowę na placek. Przełożyć biszkoptami i wyłożyć pozostałą część masy. MASA ŚMIETANKOWA: Śmietanę ubić, dodać cukier puder a następnie lekko tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę MALINOWĄ. Przykryć drugim biszkoptem. POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do miski, zagotować, aż margaryna się stopi. Wyłożyć na placek.









1 komentarz:

  1. Pracochłonny, ale efekt jest wspaniały! Wart każdej poświęconej mu minuty :)

    OdpowiedzUsuń