KLUSKI NA PARZE
- kostka margaryny
- 70 dag mąki
- 10 dag drożdży
- sól
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- wg uznania sera białego
Mleko zagotować, odstawić by ostygło. Dodać do letniego mleka cukier i pokruszone drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę, następnie do mąki dodać sól i zrobić w niej rowek. Wlać rozczyn z drożdży. Następnie wymieszać i dodać do tego ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić dokładnie wymierzając wszystko i przykryć ściereczką miskę aby wyrosło. Następnie po ok. 30 minutach odrywać po trochu ciasta i dodawać na niego ser biały. Całość dokładnie zarobić w kulkę. Gotować w parowarze przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz, polać lekko roztopioną margaryną i posypać cukrem.
Pysznie, uwielbiam kluchy. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski na parze, ale sama jeszcze nigdy ich nie robiłam,dlatego "czas najwyższy":) Spróbuję z Twojego przepisu - i jeszcze z serem - pycha - i napiszę jak wyszły:)
OdpowiedzUsuńpolecam, są naprawdę dobre :D
OdpowiedzUsuń