środa, 30 października 2013

Kluski na parze z serem białym DZIEŃ 3

Pomysł na obiad- IDEALNY :D W mojej rodzinie kluski na parze schodzą wszystkie, choćbym ile zrobiła. Są pyszne i sycące, dlatego każdy jak zje 2-3 to jest pojedzony :D

KLUSKI NA PARZE

  • kostka margaryny
  • 70 dag mąki
  • 10 dag drożdży
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • wg uznania sera białego

 Mleko zagotować, odstawić by ostygło. Dodać do letniego mleka cukier i pokruszone drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę, następnie do mąki dodać sól i zrobić w niej rowek. Wlać rozczyn z drożdży. Następnie wymieszać i dodać do tego ciepłą roztopioną margarynę. Wyrobić dokładnie wymierzając wszystko i przykryć ściereczką miskę aby wyrosło. Następnie po ok. 30 minutach odrywać po trochu ciasta i dodawać na niego ser biały. Całość dokładnie zarobić w kulkę. Gotować w parowarze przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz, polać lekko roztopioną margaryną i posypać cukrem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kluski na parze, ale sama jeszcze nigdy ich nie robiłam,dlatego "czas najwyższy":) Spróbuję z Twojego przepisu - i jeszcze z serem - pycha - i napiszę jak wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam, są naprawdę dobre :D

    OdpowiedzUsuń